علائم قند خون بالا و قند خون پایین را بشناسیم!
زمان تقریبی مطالعه: ۱۰ دقیقه
تعداد نظرات: ۰ نظر
تاریخ انتشار: ۱۴۰۴/۰۴/۱۴
سیاست انتشار مطالب
زمان تقریبی مطالعه: ۱۰ دقیقه
تعداد نظرات: ۰ نظر
تاریخ انتشار: ۱۴۰۴/۰۴/۱۴
سیاست انتشار مطالب
آنچه در این مقاله میخوانید:
افزایش یا کاهش قند خون میتواند علائم مهم و گاه خطرناکی ایجاد کند؛ از تشنگی و خستگی مفرط تا مشکلات بینایی و گوارشی. با خواندن این مقاله و شناخت این نشانهها از عوارض جدی پیشگیری کنید.
کلیهها برای تصفیه شکر اضافی موجود در قند خون شما مجبورند فعالیت زیادی انجام دهند. هنگامی که کلیهها دیگر این قابلیت را نداشته باشند، بدن این شکر اضافی را به همراه آبی که هنوز به آن نیاز دارد، دفع خواهد کرد.
بدن شما برای خلاص شدن از شر شکر اضافی به آب نیاز دارد که این آب مورد نیاز را از بافتهای خود تهیه میکند. از آنجایی که بدن برای تولید انرژی، انتقال مواد مغذی و دفع مواد زائد به آب نیاز دارد، دستوری در مغز شما صادر شده و به شما فرمان میدهد تا آب بیشتری بنوشید!
برای دفع شکر اضافی، بدن شما مایعات ارگانهای مختلف را جذب میکند و به همین دلیل نواحی کنار لبها کم کم شروع به خشک شدن میکنند. کاهش بزاق و خشکی دهان و همچنین قند زیاد موجود در خون، احتمال بروز عفونت را افزایش میدهد. بنابراین ممکن است لثههای شما متورم شده و لکههای سفیدی روی زبان و درون گونههای شما ایجاد شود که به این عارضه برفک (Oral Thrush) میگویند. مصرف آب بیشتر و جویدن آدامس بدون شکر میتواند این مشکل را تا حدودی برطرف کند.
بدن شما برای بیرون ریختن قند خون اضافی از تمام قسمتها آب جذب میکند. این موضوع میتواند به خشکی، خارش و ترک پوست به ویژه در قسمتهایی همچون کف پا، ساق پا، دستها یا آرنجها بینجامد. علاوه بر این، سطح بالای قند خون میتواند باعث بروز آسیبهای عصبی نیز بشود. این مشکل که نوروپاتی دیابتی نامیده میشود، میتواند به علت آسیب دیدن عصبها باعث شود بیمار بریدگی، زخم یا عفونت را احساس نکند. در صورتی که نوروپاتی درمان نشود، میتواند به مشکلات بزرگتری همچون از بین رفتن انگشتان یا حتی قسمتهایی از پا منجر شود.
چشم شما نیز از جذب مایعات توسط بدن در امان نخواهد بود، از این رو دقت بینایی شما دچار مشکل میشود. قند خون بالا میتواند به رگهای پشت چشم شما یا همان شبکیه چشمتان آسیب برساند. این موضوع میتواند سبب کاهش دید شده و حتی در موارد حاد به کوری نیز بینجامد.
در صورتی که به دیابت نوع 2 مبتلا باشید و در اکثر مواقع از قند خون بالا رنج ببرید، حساسیت به انسولین در شما کاهش مییابد. از آنجا که انسولین به انتقال انرژی به سلول ها کمک میکند، کمبود انرژی ناشی از کاهش اثر انسولین میتواند باعث بروز خستگی شود. در دیابت نوع 1 نیز به علت آنکه بدن قادر به تولید انسولین مورد نیاز خود نیست، ممکن است چنین حالتی ایجاد شود. در صورتی که درمان مناسب صورت نگیرد، امکان دارد مقادیر قند خون شما بالا باقی بماند. پزشکتان میتواند با تجویز دارو و ارائه توصیههایی برای تغییر سبک زندگی به شما کمک کند تا قند خون خود را کنترل نمایید.
در صورت ابتلا به دیابت، وقتی قند خون بالا باشد، یکی از راههای کاهش قند خون استفاده از انسولین است. اما مصرف بیش از حد انسولین ممکن است قند خون را آنقدر سریع و زیاد کاهش دهد که بدن قادر به جایگزین کردن به موقع آن نباشد و این موضوع میتواند به بروز احساس خستگی زیاد بینجامد. سایر بیماریها و داروها نیز ممکن است این چرخه را دچار اشکال کنند.
در صورتی که قند خون شما برای مدت زمانی طولانی بالا باقی بماند، ممکن است عصب واگ (Vagus Nerve) که به حرکت غذا در داخل شکم و رودهها کمک میکند دچار آسیب دیدگی شود. از آنجایی که شما احساس گرسنگی ندارید، امکان دارد دچار کاهش وزن شوید. از سایر مشکلات بالا بودن قند خون میتوان به بازگشت اسید به مری (رفلاکس معده)، دل پیچه، استفراغ و یبوست وخیم اشاره نمود.
هورمونهایی که به هنگام پایین بودن قند خون، باعث افزایش آن میشوند میتوانند تعداد ضربان قلب را نیز افزایش دهند، به این حالت در اصطلاح پزشکی «آریتمی قلبی» گفته میشود. کاهش قند خون اغلب از عوارض جانبی مصرف داروهای دیابت است.
قند خون پایین میتواند نظم سیستم عصب مرکزی شما را که کنترل حرکاتتان را در دست دارد، دچار اختلال کند. زمانی که قند خون شما پایین باشد، بدنتان با ترشح هورمونهایی همچون آدرنالین قند خون را به سطوح قبلی آن باز میگرداند. اما همین مواد ممکن است باعث بروز لرزش یا ارتعاش در دستها یا سایر قسمتهای بدن شما شوند.
هورمونهایی که به هنگام پایین بودن قند خون توسط بدن ترشح میشوند، علاوه بر افزایش قند خون میتوانند تعریق را نیز افزایش دهند. این حالت معمولاً یکی از علائم اولیه قابل مشاهده به هنگام افت شدید قند خون است. پزشک شما میتواند به شما در اندازهگیری قند خون و نگاه داشتن قند خونتان در سطوح مناسب آن به وسیله دارو، انجام تمرینات ورزشی یا عادات غذایی کمک کند.
احساس گرسنگی ناگهانی و شدید حتی بعد از صرف غذا میتواند علامت این باشد که بدن شما غذا را به خوبی به قند خون تبدیل نمیکند. سایر بیماریها یا داروهای خاص نیز ممکن است باعث بروز این حالت شوند. در صورت ابتلا به دیابت، پزشک شما میتواند با ایجاد تغییر در برنامه دارویی شما که معمولاً دلیل بروز گرسنگی است، این مشکل را برطرف کند.
در واقع کاهش قند خون به تنهایی باعث بروز حالت تهوع نمیشود. کاهش یا افزایش شدید قند خون میتواند اثر بازگشتی داشته باشد، بدان معنا که قند خون شما همواره بین این دو حالت در نوسان است و در نتیجه باعث گیج شدن سیستم هضم گشته و به ناراحتی در ناحیه معده میانجامد.
سلولهای مغز شما برای عملکرد مناسب خود به گلوکز نیاز دارند. در صورتی که گلوکز یا قند کافی به این سلولها نرسد، شما کم کم احساس خستگی، ضعف یا سرگیجه میکنید. سردرد نیز یکی دیگر از علائم این وضعیت است.
در صورت افت شدید قند خون یا همان هیپوگلیسمی (افت قندخون به زیر 60 میلی گرم در دسی لیتر)، فرد دچار احساس سرگیجه میشود که این حالت با ایجاد اختلال در صحبت کردن یا فراموش کردن محلی که در آن قرار دارد همراه خواهد بود. گاهی این حالت چنان به سرعت اتفاق میافتد که فرد حتی متوجه تغییر حالت خود نمیشود. در موارد وخیم، ممکن است بیمار دچار تشنج شده یا به کما برود.
منابع:
webmed
دستهبندیها:
برچسبها:
دیابت
دیابت نوع 1
پیش دیابت
دیابت نوع 2